Symppis 5.4. “Tänään mua vituttaa…”

Symppis

Ulkona sataa räntää, vaikka on huhtikuu ja kevätkin jo lupaili aiemmin tulostaan. Mitä ihmettä täällä siis tapahtuu? Ajattelin, että tän kerran aiheena saa olla “Tänään mua vituttaa…”, koska ihan varmasti on joku muukin, jota tämä ilma ei oikein miellytä. Ja muutenkin, olen tähän asti saanut tekstejä positiivisen kautta, niin tämä on mielenkiintoinen aloitus. Mutta kuinkas kävi, tuli tasan kaksi selkeätä vitutusta ja sitten:

“Ei vituta mikään. Oon saanu asioita sillai hoidettua, et nyt on hyvä olla. Viime viikon kyl juoksin joka päivä jotain hoitamassa. Olin kaks viikkoo katkolla, niin oli laskujen maksamista ja sellasta. Nyt tää viikko on alkanu sillai rauhallisemmin. Tai siis aina vähän joku harmittaa, mut ei nyt oo mitään sellasta isompaa tai akuuttia vitutusta just nyt. Vähän huono ilma niin great meininki, pidetään siitä kiinni.” aloitti ensimmäinen mies tarinansa.

Lunta sataa metsässä.
Odotettavissa huomisiltaan asti:
Maan eteläosassa Pilvistä ja lumisadetta, joka on monin paikoin runsasta, mutta lännestä alkaen vähitellen poutaa ja osin selkeämpää. Yön alin lämpötila on -2…-6, päivän ylin -1…+2 astetta. Kohtalaista tai navakkaa ja puuskaista lännenpuoleista tuulta.

Ja kyllä, fiilis on pidettävä hyvänä, tulee sitä taivaalta mitä vaan. Mitäs me sille voidaan? Seuraava mies kertoi ensin omakehun ja pääsi tämän päivän aiheen pariin myös. Lyhyesti ja ytimekkäästi.

“Mä oon paras kaikes, ihan kaikes. Tänään ei vituta mikään.”

Ajattelin, että onpa nyt kumma tilanne. Menin toiseen pöytään ajatellen sieltä löytyvän aiheeseeni vastauksia. Siellä käsittelyyn pääsi kuitenkin tämän päivän aihe.

“No ilma, ku hyppäs ulos. Eikä se nyt niin vituttanu, mut toi vittu –sanan käyttö kyl pitäis lopettaa, ku sitä hoetaan kaikkialla. Varsinki, jos on vanhempia ihmisiä tai tulee jonku naisen suusta se kuulostaa ikävälle. Ei pidä yhtään yllyttää kiroileen ketään, demonit tulee.”

Syntyikin hyvää keskustelua sanojen käytöstä ja merkityksistä. Mietittiin, kuinka esim. lasten kuullen yrittää kukin olla käyttämättä v-sanaa ja käytetään sanoja piru, hitsi tai hitto. Toisaalta jokainen kyllä myönsi, että “vitun hankalaa se on, kun vaikka satuttaa varpaansa ja suusta tulee mitä sattuu”. Vaihtoehdoiksi vituttaa -sanan tilalle nousi mm. ketuttaa, ärsyttää ja harmittaa. Yritinkin heti uutta aloitusta ja viereisellä nojatuolilla istuvalle miehelle esitin aiheen uudessa muodossa: Mikä sua harmittaa tänään?

“Harmittaa kaikki turhanpäiväiset kysymykset. No ei…mua harmittaa, ku mullon jalka tulehtunut (saako sanoo jotain positiivisia juttuja? Joo, saa toki.) Nii onneks sain antibiootin täältä. Sit harmittaa, ku otin yango-taksin ja se kuski alko aukoon päätä. Mut mä laitoin reklamaation ja sain Yango-rahaa 3€. Eikä se pään aukominen nyt niin oikeesti harmittanut, mut hyvä juttu kuitenki.”

Tänään ei siis ollut sellainen päivä aiheen kanssa, kuin luulin. Toisaalta joka Omakehu-kerta onkin tuonut yllättäviä asioita käsittelyyn pöytäkunnissa ja muutenkin. Säällä ei siis tuntunut juurikaan olevan merkitystä, vaikka itselle se tuntuu tähän aikaan vuodesta olevan liikaa. Symppiksestä lähtiessä ei kyllä itseäkään ketuttanut sää, koska kaikki päivän kohtaamiset olivat niin mahtavia, taas kerran. Viimeisenä oli yksi aurinkoinen tyyppi, sanoikin viisaasti.

“Positiivisesti aina eteenpäin. Ei niin, et ajattelee niitä negatiivisia juttuja, mitä vaik on tapahtunu. Kannattaa aina korjata ja olla ylpeä omista saavutuksista. Et tekee asioita niin, et tekee samaa tai vielä paremmin.”

Kirjoittaja: Satu Kivinen

Last modified: 6.4.2022