Hanke-esittely

Pöydällä kukkia, kahvikuppi sekä kirjoja.

Syrjäytyminen on vahvasti sukupuolittunutta. Miehet ovat tilastojen mukaan paljon suuremmassa syrjäytymisvaarassa kuin naiset. Miesten naisia vähäisempi koulutus pahentaa osattomuuden riskiä. Työttömyys, avioero ja yksinäisyys vaikuttavat kurittavan erityisesti miehiä. Loppujen lopuksi syrjäytymiskierteeseen ajautuminen on usein vain huonoa onnea. Vastaavasti pienikin onnenpotku voi kääntää kierteen suunnan.

Omakehu-hankkeessa parannetaan syrjäytymisvaarassa olevien miesten asemaa työmarkkinoilla ja elämässä yleensäkin sanataiteen keinoin.  Jokainen hankkeen osallistuja saa itselleen henkilökohtaisen ”taitovalmentajan”, jonka avulla voimaantumisprosessia johdetaan askel kerrallaan kohti työ- tai opiskelupaikkaa.

Lopuksi jokaiselle osallistujalle luodaan tyylikäs sähköinen työhakuportfolio. Taitovalmentajiksi värvätään kirjoittamisen ohjaamisesta kiinnostuneita avarakatseisia henkilöitä, jotka ovat pohjattoman kiinnostuneita yhteiskunnan reunalta kumpuavista miesten tarinoista. Taitovalmentajat koulutetaan tehtäviinsä.

Omakehu-hankkeessa osallistujat voivat sanoittaa esimerkiksi omasta elämästä kumpuavia kokemuksia haluamakseen tuotokseksi, joka voi olla vaikkapa runo, aforismi, motto, laulun sanoitus, novelli tai romaani. Tarinoita kirjoitetaan Omakehupajoissa, joita järjestetään torstaisin Helsingin Pasilassa 3.3.2022 alkaen (ks. ajankohtaista-palsta).

Hanke alkoi lokakuussa 2020 ja päättyy maaliskuussa 2023.  Hankkeen päätoteuttaja on Humanistinen ammattikorkeakoulu (Humak) ja osatoteuttaja Into Kustannus.

Yhteydenotot: omakehu@humak.fi