Työnhakuvideot ja sähköiset portfoliot

Työpajojen ja leirinuotioiden jälkeen seuraa vaihe, jossa taitovalmentajan tukemana Henkilö kirjoittaa paperille lyijykynällä, paperin päällä on kynän teroitttamisesta jääneitä roskia.tuotetaan osallistujille työnhakuvideo tai sähköinen portfolio. Näissä hyödynnetään kaikkien työpajojen tuotoksia sekä lisääntynyttä ymmärrystä omista vahvuuksista. Aforismit, biisien sanoitukset, motot, tarinat ja leirinuotioiden toiminnalliset osat nostavat esiin monenlaista piilossa olevaa osaamista. Osallistujat hakevat taitovalmentajan avulla omaa osaamista osoittavia paikanteita ja merkkejä.

Videot ja portfoliot valmistetaan syksyllä 2021 ja syksyllä 2022. Humakin mediaopetuksen asiantuntijat ohjaavat ja tukevat videoinnin tekemistä, mutta videon kuvaa täysverinen ammattilainen laadukkaalla kalustolla. Käsikirjoittamisen työnjaosta sovitaan toimijoiden kesken. Lopulliset ratkaisut tekee aina osallistuja itse.

Tavoitteena on tehdä visuaalisesti näkyväksi osallistujien osaamista ja taitoja. Silmälasit tyhjän vihon päällä, taustalla rutattuja paperikasoja.Kyseessä on eräänlainen “elämänportfolio” eli yhteenveto siihenastisesta
ja suunnitelma siitä, mihin portfolion tekijä on suuntaamassa. Portfoliotyöskentelyn avulla osallistuja pääsee käsittelemään omaa henkilöhistoriaansa, löytää sieltä nykyisyyttä määrittäviä ja tulevaisuutta suuntaavia tekijöitä. Portfoliolla on myös työnhakuun kytkeytyvä funktio, jonka kautta ilmenee tekijän tieto- ja taitotaso. Portfolion laatimisella tavoitellaan tekijän persoonan esilletuloa sekä osaamisprofiilin kirkastamista. Portfolioon kerätään pienetkin työtehtävät, projektit, harrastukset, erityisosaamiset ja koulutukset. Olennaista on, että luettelon sijasta lopputuloksesta välittyy ainutlaatuinen, kiinnostava ja osaava persoona.